Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) tarafından ilk kez 2006 yılında yayınlanan Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu düzenli olarak her yıl yayınlanmaktadır. Raporun amacı, cinsiyete dayalı eşitsizliklerdeki eğilimleri, Ekonomik Katılım ve Fırsat, Eğitime Katılım, Sağlık ve Hayatta Kalma ve Politik Güçlenme olmak üzere dört temel boyutta ölçmek ve zaman içinde bu boşlukları kapatma konusundaki ilerlemeyi izlemektir.
Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi, 156 ülkeyi değerlendirerek ülkeler arası karşılaştırma ve cinsiyet farklarını kapatmak için en etkili müdahalelerin önceliklendirilmesi için bir araç görevi görmektedir. Endeksin metodolojisi, 2006 yılındaki ilk anlayışından bu yana sabit kalmakla beraber, ülkeler arası ve zaman serisi analizleri için bir temel oluşturmuştur. Küresel Cinsiyet Uçurumu ya da bir diğer adıyla Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi, puanları 0 ila 100 arasında ölçer. Puanlar pariteye (örneğin: kapatılan cinsiyet farkı yüzdesi) uzaklık olarak yorumlanabilir.
Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu 2021’e göre cinsiyet uçurumu; eğitim ve sağlıkta %95 oranında kapanırken siyasete, liderlik pozisyonlarına ve işgücüne katılımda 2020 yılına nazaran geriye gidiş var.
Rapora göre Covid-19 krizi en çok kadınları ve kız çocuklarını olumsuz etkiledi! Gelecekte kadınlar bir nesil daha cinsiyet eşitliği için beklemek zorunda kalacak. COVID-19 salgınının etkisi hissedilmeye devam ederken, küresel cinsiyet uçurumunun kapatılması için tahmini süre 99,5 seneden, 135.6 seneye yükseldi.
Türkiye Cinsiyet Uçurumu Endeksinde 156 ülke içinde 133. sırada yer alırken ilk 5’e giren ülkeler sırasıyla:
1- İzlanda
2- Finlandiya
3- Norveç
4- Yeni Zelanda
5- Isveç
Raporu buradan inceleyebilirsiniz.