ENHANCER Projesi kapsamında “Kadın Girişimciliği Geliştirme” webinarı düzenlendi.
International Centre for Migration Policy Development (ICMPD) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı | Republic Of Turkey Ministry of Industry and Technology tarafından düzenlenen 8 Mart 2021 tarihli Enhancer Projesi Kadın Girişimciliği Webinarı kapsamında Gila Benmayor ve Etkiyap İcra Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil Kadın Girişimciliği hakkında konuştular. Enhancer Projesi hakkında buradan detaylı bilgi alabilirsiniz.
ICMPD Kıdemli Proje Müdürü Pınar Yapanoğlu moderatörlüğünde, online platformda gerçekleşen ve kadınların girişimcilik ekosistemindeki mevcut konumunun analiz edilerek, sorunların anlatıldığı ve atılması gereken adımların konuşulduğu webinarda söz alan kadınlar, bugün yüzde 13 olan kadın girişimciliği ile yüzde 40’ı bile bulmayan kadınların işgücüne katılımını artırmak için elbirliği ile erkekler de dahil olarak daha fazla çaba harcanması gerektiği görüşünde birleştiler.
Pınar Yapanoğlu, açılıştaki konuşmasında, İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Kayseri, Hatay illerini kapsayan ENHANCER Projesi hakkında özet bilgi paylaşımında bulunarak, bu projenin hedef grupları arasında kadın ve genç girişimcilerin yer aldığını, proje aktivitelerden ise toplamda en az %25 oranında kadının yararlanmasının hedeflendiğini bildirdi. Webinar’da öne çıkan noktalara buradan ulaşabilirsiniz.
Şafak Müderrisgil, webinardaki konuşmasında BM Kadın Birimi tarafından 2021 yılının temasınının “Kadın Liderliği” olarak tespit edilmesini hatırlatarak, dünyanın iklim krizi, covid-19 gibi büyük krizlerle mücadele ederken kadın liderliğinin tema olarak seçilmesinin üzerine düşünmek gerektiğini vurguladı. Konuşmasına “Kadını güçlendirdiğiniz zaman toplumu güçlendirmiş oluyorsunuz.” diyerek devam eden Şafak Müderrisgil iklim krizi ile cinsiyet eşitliği arasındaki reaksiyonu örnek gösterdi:
Araştırmalar gösteriyor ki, iklim değişikliğinin en çok zarar gören mağdurları kız çocukları ve kadınlar. Karşımıza zincirleme bir reaksiyon çıkıyor: İklim krizine maruz kalmış bir toplumda kadın çoğu zaman erkekten daha az eğitimli, dolayısıyla iklim değişikliği konusunda daha az bilgi sahibi. Yeterince bilgi sahibi olamadığı için kendisini koruyamıyor. Kendisini ölümden, hastalıktan, insan hakları ihlalinden, şiddetten korumakta güçlük çekiyor. Kız çocukları ve kadınlar kriz anında daha az gıda ile yetinmek zorunda kalıyor ve sağlıklarını kaybediyorlar. İklim değişikliğinin kadınlar üzerinde eşit olmayan etkisi araştırmalarla tespit edildiği için iklim değişikliği mücadelesinde kadının güçlendirilmesine odaklanıldığını görüyoruz.
Şafak Müderrisgil, güçlü kadınlardan oluşan toplumların krizlere karşı daha dayanıklı olacağını ve bu sebeple kadının kendi liderlik potansiyeli anlaması ve geliştirme iradesini göstermesinin hayati öneminden ve kadınla erkek arasındaki güç dengesinin kurulmasının, toplumu da güçlendireceğinden bahsetti.
Webinar basında da yer buldu: