Etkiyap Social Value International’a Katıldı

Kategori: Duyurular Tarih: 16 Temmuz 2020
2

Etkiyap, 12 Haziran 2020 itibariyle Social Value International (SVI)‘ın yerel ortaklarından biri oldu.

Social Value International çalışmalarında sosyal etki ve sosyal değere odaklanan küresel bir ağdır. Dünyanın pek çok ülkesinden katılım gösteren üyelerinin ve yerel ortaklarının paylaştığı hedef, toplum için yaratılan sosyal değerin ve etkinin doğru bir şekilde hesaplanmasını sağlamaktır.

Kaynak aktarımı ve politika oluşturmaya dair kararlar çoğu zaman yaratılan etkinin sınırlı bir ekonomik anlayışla değerlenmesi baz alınarak yapılmaktadır. Bu yaklaşım, insanlar ve çevre üzerindeki önemli etkilerin gözardı edilmesine sebep olur. Zengin ile fakir arasındaki uçurumun arttığı ve iklim değişikliği etkilerinin daha gözle görünür hale geldiği bugünün dünyasında, sosyal değerin doğru bir şekilde anlaşılmasına yönelik çalışmalar daha da aciliyet kazanmıştır.

Social Value International, 45 ülkeyi temsil eden ve çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren üyeleri ve yerel ortakları ile işbirliği içinde, sosyal değer ölçümü ve analizinin ana ilkelerini etki ölçümleme gündemine yerleştirmek ve bu alandaki uygulamaları geliştirmek ve paylaşmak üzerinde çalışmaktadır.

Etkiyap’ın kurucularından Şafak Müderrisgil, Social Value International ortaklığının önemini şöyle anlattı:

“Etki değerlendirmesinde Yatırımın Sosyal Getirisi (Social Rate on Investment – “SROI”) yaklaşımı, Türkiye’deki etki yatırımları bakımından veri ve araştırma bazlı politikaların ve projelerin üretilmesinde ve ölçeklendirilmesinde, etki ölçümlemesi ve yönetimi stratejimizin en önemli araçlarından biri olacaktır.

Yanısıra, daha fazla sürdürülebilir sosyal yatırımın hayata geçmesini sağlamak bakımından, etki ölçümlemesi ve değerlendirmesinin ne kadar önemli olduğunu anlatmamızda bize yardımcı olacak bir araç olacaktır.”

Etki ölçümleme ve yönetiminden sorumlu İcra Kurulu Üyesi Melek De-Wint de görüşlerini şöyle paylaştı:

“Sosyal değer ve Yatırımın Sosyal Getirisi (Social Return on Investment – SROI) yaklaşımı, etki ölçümünü, çıktıların ölçülmesi aşamasından, sonuçların ölçülmesi aşamasına taşıyarak yatırıma konu teşkil eden işlerin yararlanıcılarının ve diğer paydaşlarının hayatındaki değişimleri açığa çıkarmakta ve bu değişimlerin toplamının, nihayetinde, toplum üzerindeki etkisini gözler önüne sermektedir. Ve bunu yaparken de, söz konusu iş olmasaydı da zaten olacak etkileri düşerek yatırımcının bu işin yarattığı net değeri görmesini sağlamaktadır.”

İşbirliği sağladığımız tüm kurum ve kuruluşları görmek için İşbirlikleri sayfasına göz atabilirsiniz.